Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Οι Μυθοι των καπνιστων.

Οι συνηθέστεροι μύθοι που αρέσκονται να πιστεύουν οι καπνιστές, για να δικαιολογήσουν την καταστρεπτική συνήθειά τους είναι:

1. Εδώ όλα γύρω μας είναι μολυσμένα (περιβάλλον, τρόφιμα κλπ.), το τσιγάρο μας μάρανε;

Αλήθεια: Η επιβάρυνση από όλους τους άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι σχεδόν αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες βλάβες που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου το κάπνισμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας καπνιστής έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με κάποιον που διαμένει σε μια περιοχή με εξαιρετικά μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση.

2. Γνωρίζω κάποιον που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα και δεν είχε ποτέ καπνίσει τσιγάρο.

Αλήθεια: Το τσιγάρο προκαλεί το 87% των καρκίνων του πνεύμονα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, κάποιον που προσβλήθηκε από καρκίνο χωρίς να έχει καπνίσει, δεν ξεφεύγουμε από το συντριπτικό ποσοστό όσων νόσησαν μετά από μακροχρόνιο κάπνισμα.

3. Γνωρίζω στο χωριό έναν παππού 90 χρονών που καπνίζει 2 πακέτα την ημέρα επί 50 χρόνια.

Αλήθεια: Ακόμη και αν ένας παππούς κατάφερε να επιζήσει μετά από τα αμέτρητα πακέτα τσιγάρων που κατανάλωσε, χιλιάδες άλλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, εξαιτίας ακριβώς του καπνίσματος. Εξάλλου, το κάπνισμα, πιθανόν για γονιδιακούς λόγους, δεν προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία ενός περιορισμένου αριθμού ατόμων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο συγκεκριμένος παππούς.

4. Γυμνάζομαι τακτικά και κάνω υγιεινή διατροφή, γι΄αυτό κινδυνεύω λιγότερο από τον καρκίνο.

Αλήθεια: Πράγματι, η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική παρέχουν μια μικρή προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και άλλους τύπους, αλλά η ωφέλειά τους είναι αμελητέα μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία από τις συνέπειες του καπνίσματος.

5. Καπνίζω λίγα χρόνια και τώρα το έκοψα, άρα δεν πρόλαβε να υποστεί βλάβη η υγεία μου.

Αλήθεια: Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη βλάβη κινδυνεύει να πάθει στην υγεία του. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος διακόψει το κάπνισμα μετά από λίγα χρόνια, μπορεί ήδη να έχει υποστεί βλάβη το γενετικό του υλικό (DNA) και να κινδυνεύει να προσβληθεί από καρκίνο. Είναι, πάντως, λιγότερο επικίνδυνο για ένα άτομο να καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα για 20 χρόνια, παρά 1 πακέτο για 40 χρόνια, δηλαδή η μακροχρόνια χρήση είναι συγκριτικά βλαπτικότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου